La jornada ‘Res Sense Recerca’ apropa la investigació a alumnes de secundària

El Campus de la UPC a Terrassa, el Servei d’Universitat i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa i Aulatec-CESIRE, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, organitzen el  28 d’abril, a les 12 hores, al Vapor Universitari de Terrassa (C/Colom, núm. 114- Terrassa), la jornada ‘Res Sense Recerca’, un diàleg en viu i en directe entre 200 estudiants de secundària i tres investigadors de referència internacional, conduït i presentat per Marc Boada, divulgador científic i presentador del programa del Canal 33 QUEQUICOM.

Pedro Rodríguez, Maria Sagrario Millán i Jordi Garcia Ojalvo són tres investigadors que treballen al Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa. Les energies renovables, l’òptica mèdica i industrial i la biologia sintètica, respectivament, són les seves tres àrees d’expertesa de les que són actualment referència en l’àmbit mundial. Aquests tres investigadors explicaran als 200 estudiants excel·lents, procedents d’11 centres d’ensenyament secundari de  diferents localitats  de Catalunya, les claus del seu treball, la seva trajectòria, els seus projectes més significatius i la importància de la recerca per al desenvolupament de la societat.

L’activitat serà conduïda per Marc Boada, divulgador científic i presentador del programa QUEQUICOM, del Canal 33. Durant l’acte, els assistents podran participar activament d’un experiment col·lectiu, fer preguntes als tres investigadors i participar d’un debat que promet ser divertit i interessant. ‘Res Sense Recerca’ es retransmetrà en directe a través del Canal UPC TV www.canalupc.tv/

Experiment col·lectiu amb 200 llanternes

L’experiment col·lectiu serà conduït per l’investigador Jordi Garcia Ojalvo. Per dur-lo a terme, els organitzadors lliuraran a cadascun dels 200 estudiants un petit lot. L’experiment consisteix s demostrar la sincronització espontània en la naturalesa. Quan l’investigador doni el senyal d’avís, els llums de la sala s’apagaran i els estudiants encendran i apagaran les llanternes. Uns segons després, totes les llanternes s’il·luminaran i s’apagaran de manera intermitent alhora.

Treball previ a través d’Internet

A la jornada ‘Res Sense Recerca’ s’hi han inscrit més 200 estudiants de batxillerat i de 3er i 4rt d’ESO de Catalunya, seleccionats pels seus professors. Aquests estudiants han participat prèviament del web www.terrassa.upc.edu/rssr, a través del qual han conegut els tres investigadors i els han pogut fer preguntes. Marc Boada formularà les 10 millors preguntes als tres investigadors. Els estudiants han contestat també qüestions proposades pels organitzadors en aquesta pàgina web, com ara què és la recerca? per què serveix investigar? o què fa un investigador?

A més, han pogut conèixer les 17 virtuts que ha de tenir un investigador i se’ls hi ha demanat que en triïn tres de personals. El web també ofereix una sèrie de produccions audiovisuals  realitzades pel Servei de Comunicació Institucional de la UPC, en les quals es poden veure projectes de recerca realitzats per joves investigadors de la Politècnica i temes d’actualitat tecnològica i científica.

‘Res sense Recerca’ és una activitat que s’emmarca dins de l’àmbit del talent jove del Pla de Comunicació de la Recerca del Campus de la UPC a Terrassa, i que pretén incentivar i motivar l’estudiantat més joves cap al coneixement científic i tecnològic i formar-lo sobre la importància de la recerca i de la innovació a la societat actual. L’estudiantat que assisteix a la jornada ha estat seleccionat pel professorat, sota els criteris de motivació i excel·lència. La jornada ‘Res Sense Recerca’ està organitzada pel del Pla de Comunicació de la Recerca del Campus de la UPC a Terrassa, el servei d’Universitat i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa i Aulatec-CESIRE, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

De la ciutat de Terrassa s’hi han inscrit estudiants de les escoles Tecnos, El Cim, Petit Estel-La Nova i Vedruna, i els instituts Santa Eulàlia, Can Jofresa, Torre del Palau i Montserrat Roig. D’Esparreguera, hi participen estudiants de l’institut el Cairat, i, d’Arenys de Munt, els de l’institut  Domènech Perramon.

Més informació a
www.terrassa.upc.edu/rssr   
www.canalupc.tv/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: