Exposició temporal “Connecta amb la Innovació”

innovacio0[1]

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Mnactec) inaugurarà el proper dimarts dia 24 de novembre de 2009, a les 19 hores, l’exposició “Connecta amb la Innovació”, en el marc d’un projecte ambiciós que té per objectiu transmetre, a partir de diverses accions, el valor d’innovar, fent visibles elements que es produeixen als centres d’investigació, universitats i empreses del territori català.

L’exposició proposarà al visitant una part presencial, amb sis unitats modulars d’informació d’alta innovació, i una part virtual al web del Mnactec (http://www.mnactec.cat), des d’on es podrà conèixer més a fons els diversos elements exposats i votar la proposta preferida.

L’exposició, que romandrà oberta fins el 7 de març de 2010 al mNACTEC, té prevista la seva itinerància a partir de l’abril de 2010 per diferents museus de la geografia catalana, així com conferències, exposicions i visites didàctiques.

El mNACTEC ha dut a terme el projecte conjuntament amb el Centre Tecnològic Leitat i la UPC i ha comptat amb la col·laboració del servei d’Universitat i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa, el departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, el Parc Tecnològic del Vallès i Enginycat.

L’exposició Connecta amb la Innovació està oberta a la participació de totes les empreses que vulguin donar a conèixer les seves innovacions. Si esteu interessats en participar-hi, truqueu al 93.736.30.23.

Unitats modulars d’informació:

“Why Cry”: Com entendre el plor dels nadons?

Instrument que analitza el plor del nadó per tal d’identificar-ne la causa i atendre’l amb més precisió. L’aparell d’anàlisi, que té una fiabilitat del 95%, utilitza tan sols una fracció del so que es processa i es compara amb el patró universal que incorpora el sistema. Als 20 segons es presenta el pronòstic mitjançant la il·luminació de les icones representatives de les cinc categories del plor: gana, avorriment, malestar, son o estrès nerviós.

El grup de recerca Centre de Recerca en Seguretat, Salut i Control Alimentari (CRESCA), a través del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i adscrit a la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya (Xarxa IT) ha estat el responsable del desenvolupament del projecte que ha dirigit el Dr. Pedro Monagas, propietari de la patent.

Ceràmica interactiva amb l’entorn

Paviment decoratiu que canvia de color o de tonalitat creant variants cromàtiques.

La solució tècnica que s’ha patentat utilitza la Tecnologia DECA (Dynamic Environments Chromoactive Applications) que, a partir d’una seqüència de capes, permet aprofitar les energies fluctuants com són la variació de temperatura o la radiació solar per oferir un revestiment que varia cromàticament. Obrint noves possibilitats creatives i fent un pas endavant en el sector. La solució, sostenible, adaptable i multifuncional, pot ser aplicada a interiors, exteriors, terres (sòls), façanes, parets, piscines i balnearis, on es pretén aconseguir que l’efecte intel·ligent succeeixi de forma natural.

El projecte l’ha desenvolupat PLA&FANTOBA en col·laboració amb el Centre Tecnològic Leitat, que compta amb més de cent anys d’experiència en investigació i desenvolupament de productes.

El jardí de casa meva

Vestit que utilitza l’aromateràpia per aportar una sensació de benestar i relaxació.

S’han dissenyat una sèrie de vestits a partir de la tecnologia de microcapsulació. Aquestes microcàpsules estan formades per petits contenidors de parafina on s’introdueixen productes aromàtics. L’aplicació al teixit es fa a través de resines a una temperatura determinada. El resultat és una peça còmoda, estèticament deliciosa i funcionalment utilitzable, que aporta benestar a través de l’olfacte, el sentit que fa la transmissió més directe al cervell i el que més memòria reté.

El projecte ha estat impulsat i desenvolupat per Madre Mía del Amor Hermoso (MMAH) en col·laboració amb el Centre Tecnològic Leitat.

Personatges Virtuals amb gran realisme.

Instal·lació gràfica que mostra l’evolució dels entorns virtuals, fins arribar als caràcters virtuals amb expressions emocionals.

El producte que es crea és un programa de generació automàtica de pel·lícules animades, tot transformant “guions” en elements visuals 3D. El resultat, a partir d’algoritmes més realistes gràcies als moviments, és la creació de personatges virtuals que gaudeixen d’una representació d’emocions facials amb un alt grau de realisme. Aquestes investigacions permeten oferir aplicacions en les quals uns personatges virtuals es comuniquen amb l’espectador d’una manera propera.

Sota el nom de Grup de Tecnologies Interactives (GTI), trobem un grup d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que exploren el vessant humà de la tecnologia en temes educatius, sistemes interactius multimèdia i en sistemes gràfics.

Peça amb calefacció incorporada

Jaqueta d’hivern amb sistema de calefacció mitjançant energia solar.

Aplicació de l’energia solar per la creació d’una jaqueta d’hivern infantil amb panells solars incorporats i un sistema de calefacció integrat. El sistema esta dissenyat per mantenir una temperatura de 40-42 ºC. Les possibles aplicacions d’aquest tipus de peces, caracteritzades per la propietat d’escalfar-se, es troben essencialment en la roba d’hivern per a persones que treballin a l’exterior i en condicions extremes, en la roba per esports d’hivern i d’alta muntanya, permet, a més d’aïllar de les temperatures externes, escalfar per a crear un ambient còmode a l’interior de la peça, millorant així el confort del usuari.

El projecte s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Centre Tecnològic Leitat.

ROINBOT, el robot mòbil interactiu

Robot amb capacitat de moure’s de forma autònoma i lliure.

Gràcies a l’aplicació de tècniques avançades de programació, s’ha creat una plataforma robòtica capaç d’oferir o rebre informació mitjançant una pantalla tàctil. La característica principal d’aquesta innovació és la capacitat que té per moure’s de forma autònoma. L’anàlisi que fa del seu entorn, mitjançant sensors, li permet decidir quin comportament ha d’executar i moure’s amb l’objectiu de trobar usuaris que vulguin rebre informació, aportant una activitat dinàmica a l’esdeveniment, oferint informació sobre la situació dels estands en una fira, quadres en un museu, o realitzant enquestes.

El procés de creació va ser portat a terme per la societat m-BOT Solutions SL, tot i que la idea de desenvolupar robots mòbils interactius ja existia molt abans de la constitució de l’empresa, doncs, quan es marcaven les diferents línies de negoci de futur, una d’elles era la comercialització del ROINBOT.

Millora de la fricció entre la sabata i el rodet, mitjançant un procés de refosfatat, en la bomba d’injecció de motor dièsel model Common Rail DFP1 de Delphi (Empresa sense mòdul – continguts al web de l’exposició).

Procés de refosfatat ideat i patentat per l’empresa Delphi per tal de reduir l’”scuffing” (arrossegament de material per fricció) entre la sabata, el rodet i la lleva en la bomba Common Rail DFP1.

El procés ideat consisteix en fosfatar la sabata mecanitzada, eliminar parcialment el primer fosfatat amb una operació de “rotofinish” i realització d’un refosfatat, amb uns resultats finals molt particulars que es poden resumir amb: espessor de capa reduïda, densitat aparentment augmentada, disminució clara de la grandària del gra i del pes de la capa, canvi de morfologia dels cristalls i reducció del coeficient de fricció. Aquesta innovació ha permès reduir espectacularment la taxa de rebuig en un 90% durant el test funcional.

L’han desenvolupat el Departament de Recerca i Desenvolupament, conjuntament amb el Laboratori Metal•lúrgic i el Laboratori d’Assaigs de l’empresa Delphi Diesel Systems, S.L. de Sant Cugat del Vallès.

Agraïm que confirmeu la vostra assistència a la inauguració mitjançant el telèfon 93.736.3023 o bé a l’enllaç https://aoberta.terrassa.cat/tramits/ferTramit.jsp?id=3921

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: