La UPC celebra el dia Mundial de la Visió, que enguany reivindica l’accés de les dones a la salut visual.

  untitled

Al món hi ha 314 milions de persones cegues i amb baixa visió. Les dues terceres parts són dones i noies. L’accés de les dones a la salut visual arreu del món es redueix a la meitat comparat amb els homes. Les dones suposen el 60% de la ma d’obra als països pobres. Les dones produeixen entre el 60 i el 80% d’aliments als països en vies de desenvolupament.

Aquestes són algunes de les xifres que es desprenen d’un dels informes sobre la salut visual al món que elabora ‘Vision 2020’, una iniciativa global promoguda per l’Associació Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB) i l’Organització Mundial de la Salut. ‘Vision 2020’ organitza a tot el món el dia Mundial de la Visió. A Espanya, la Càtedra UNESCO de la UPC de Salut Visual i Desenvolupament és l’encarregada de coordinar les activitats que duran a terme 10 entitats, 28 hospitals, 40 òptiques i 27 oftalmòlegs i consultes privades de tot l’Estat, entre les quals es troben l’Escola Universitària d’Òptica i Optometria de Terrassa (EUOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC, i l’ONG de la mateixa Universitat, Òptics pel Món. La mateixa Càtedra ha creat material didàctic i de difusió per repartir-ho en les activitats organitzades i dins de les entitats que hi col·laboren. Per la seva part, l’agència de publicitat Publicis Life Brands, ha produït un spot televisiu que s’emetrà els dies 5,6, 7 i 8 d’octubre per la cadena La Sexta.

Les dones tenen menor sensibilitat al contrast?

L’ONG Òptics pel Món organitza a les 13,30h, a la mateixa EUOOT, una xerrada sobre la campanya d’alfabetització i de salut visual “Yo sí Puedo” que s’ha dut a terme a la costa atlàntica de Nicaragua. La conferència anirà a càrrec dels professors Sara Pastor i Joan Antoni Martínez, que van participar activament a “Yo sí Puedo”.

Què és la Miopia Magna?

El creixement desmesurat del globus ocular genera un aprimament progressiu de totes les capes de l’ull, de les quals la retina és la més afectada. Això provoca uns nivells de miopia superiors a les sis diòptries. És el que s’anomena Miopia Magna. Guillermo Roca Linares, Ferederic Cofan i Carmen Mancebo presentaran per primer cop la guia “Vivir con Miopía Magna” editada per l’Associación de Miopia Magna con Retinopatías (AMIRES). Serà el mateix dia 8 d’octubre a les 12h a l’EUOOT.

 Gènere i salut ocular

Poc desprès de la presentació de la guia sobre la Miopia Magna, Amèlia Robles, de la Fundació Barraquer, parlarà a la mateixa EUOOT sobre la relació de gènere amb la salut visual. Serà a les 12,45h.
 
Una carpa del CUV a la Plaça Vella de Terrassa
 
El Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC també participa al Dia Mundial de la Visió. El CUV instal·larà una carpa al mig de la plaça Vella de Terrassa. Entre les 10h i les 14h i entre les 16,30h i les 20h, tothom que vulgui podrà fer-se proves visuals amb aparells optomètrics, com el frontofocòmetre, per mesurar l’agudesa visual monocular; la pressió ocular i la prova de visió central AMSLER. El CUV distribuirà també una enquesta amb l’objectiu de recollir dades visuals de gènere.

Més informació

http://www.unescovision.org/
http://diamundialdelavision.blogspot.com/
http://www.v2020.org/
http://www.miopiamagna.org/
http://euoot-ct.upc.es
https://www.cuv.upc.edu/

 

Dia Mundial de la Visió a la UPC: 8 d’octubre de 2009
EUOOT. c/Violinista Vellsolà 37. Terrassa
CUV. Avda. 22 de juliol, 660. Terrassa
Òptics pel Món: c/Violinista Vellsolà 37. Terrassa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: