La biotecnologia i l’enginyeria genètica protagonitzen el Dimecres de Gaia del mes de febrer al Campus de la UPC a Terrassa

untitled

Les presentacions són breus, divulgatives i el públic assistent podrà parlar amb els investigadors Jordi Garcia Ojalvo i Pere Garriga.

Millorar l’efectivitat en la lluita contra la retinosi pigmentària, contra la ceguesa nocturna, contra l’Alzhèimer i contra altres malalties neurodegeneratives és l’objectiu dels projectes de recerca que actualment desenvolupen els investigadors dels grups DONLL i GBMI al Campus de la UPC a Terrassa. Els dos grups presenten la seva tasca i els seus resultats a empreses, institucions, investigadors, professorat d’ensenyament secundari, estudiantat , mitjans de comunicació i altre públic interessat.

La biologia de sistemes i la biologia sintètica

A partir del desxiframent del genoma humà s’ha obert la possibilitat de que els investigadors comencin a entendre el comportament dels organismes vius. La biologia de sistemes i la biologia sintètica són dues noves disciplines que han entrat amb força en el panorama científic mundial. Totes dues estan ajudant, de manera molt significativa, a respondre preguntes sobre els misteris de la vida que fins ara no tenien resposta. El Grup de Dinàmica no Lineal, Òptica no Lineal i Làsers (DONLL) del Campus de la UPC a Terrassa treballa en projectes de recerca basats en aplicacions que sorgeixen arran de la biologia de sistemes i de la biologia sintètica. El coneixement que generen aquests projectes faran més eficients els processos de diferenciació cel·lular en cèl·lules mare i millorarà l’obtenció de diferents tipus de noves cèl·lules. I tot per fer més eficaços els tractaments terapèutics de determinades malalties. Articles publicats a revistes com Nature i Science i la col·laboració amb investigadors d’universitats nord americanes avalen la tasca dels investigadors del DONLL.

La lluita contra la retinosi pigmentària i contra l’Alzheimer

El grup de científics del Grup de Biotecnologia Molecular i Industrial (GBMI) al campus de la UPC a Terrassa lidera un projecte del Pla Nacional de Biomedicina per obtenir informació dels receptors acoblats a la proteïna G, és a dir, a les mutacions que condueixen a malalties com ara la retinosi pigmentària, una malaltia de la visió que no es pot curar i que deriva inevitablement en ceguesa. El GBMI estudia al seu laboratori aquestes mutacions per tal de conèixer quin és el mecanisme molecular d’aquesta patologia de la visió. Així, es podran dissenyar estratègies terapèutiques eficaces que ajudaran a pal·liar les seus efectes. Els investigadors del GBMI també estudien proteïnes relacionades amb processos respiratoris i neuronals. Els resultats dels estudis conduiran a l’obtenció de fàrmacs mes eficaços per a malalties dels sistema respiratori o neurodegeneratives, com ara l’Alzheimer. Els investigadors del GBMI utilitzen tècniques de biologia molecular, d’enginyeria genètica, de caracterització estructural i tècniques bioquímiques i biofísiques. Aquests projectes es duen a terme en col·laboració amb altres grups de recerca d’Alemanya, Rússia i dels Estats Units.

L’entrada a la presentació dels projectes és lliure. Si us plau, confirmeu assistència escrivint un e-mail a l’adreça recerca.terrassa@ct.upc.edu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: