Publicat l’informe Caracterització bibliomètrica de la producció científica a Catalunya, 1996-2006

images

Aquest document, promogut pel Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), conté els indicadors d’anàlisi de la producció científica duta a terme a Catalunya entre els anys 1996 i 2006. Inclou comparacions amb altres territoris i un estudi de la producció científica catalana per sectors, disciplines i distribució geogràfica.

 
Entre d’altres informacions, l’informe destaca que en el període estudiat la producció científica catalana ha crescut prop d’un 70% i que, a partir de 1998, la visibilitat (proporció citacions/document) de les publicacions científiques de Catalunya es va situar per damunt de la mitjana mundial. Al conjunt de l’Estat espanyol, aquesta posició per damunt de la mitjana mundial no va arribar fins al 2003.

L’any 2006 la producció científica de Catalunya va representar una quarta part (25,54%) del conjunt de l’Estat espanyol i el 2,5% de la Unió Europea dels 15. En comparació amb un país com Finlàndia, que té un sistema d’R+D molt evolucionat, s’observa que el 1996 la producció científica catalana representava prop de la meitat de la d’aquest Estat i que, deu anys després, la diferència s’ha reduït a pocs centenars de documents.

El sector universitari genera el 64,2% de la producció científica catalana, seguit del sector sanitari, que firma un 28% de tots els documents. Bioquímica, Biologia Molecular i Química Analítica són les àrees que presenten una producció científica més elevada a les universitats catalanes. Els hospitals concentren la seva producció científica a les àrees de Neurologia Clínica, Medicina General i Interna i Oncologia.

La demarcació de Barcelona, on hi ha la major part d’universitats, centres de recerca i empreses que fan recerca, aplega 57.588 documents del total de 63.517 que s’han publicat a tot Catalunya en el període de l’estudi. La demarcació de Tarragona n’ha publicat 3.747, la de Girona 2.922 i la de Lleida 1.825.

L’informe ha estat impulsat pel CIRIT mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i s’ha elaborat amb la col·laboració del Parc de Recerca Biomèdica (PRBB) i l’Agència d’Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques (AATRM). Les dades tenen com a font el National Citation Report for Spain (NCR) i el National Science Indicators (NSI).

Podeu consultar l’informe a l’enllaç següent: Més informació

Font: RECERCAT

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: