Lliure accés als resultats de les investigacions finançades per la UE en set àrees del 7è Programa marc

La Comissió Europea ha presentat un projecte pilot que permetrà el lliure accés, mitjançant Internet, als resultats de les investigacions finançades per la Unió Europea en set àrees del 7è Programa marc. L’objectiu és augmentar la visibilitat de la recerca europea i facilitar que les empreses, particularment les petites i mitjanes (PIME), accedeixin a la informació científica.

El 16 de febrer de 2007 la Comissió Europea va publicar un document on manifestava la voluntat de promoure polítiques d’accés obert (open access) a la literatura científica dins l’espai europeu de recerca amb la intenció que l’increment de l’accessibilitat i de la difusió del coneixement científic ajudi a evitar la duplicació dels esforços en recerca i a accelerar, així, la competitivitat i la innovació europees.

Ara, la Comissió Europea ha materialitzat la seva voluntat en un projecte pilot perquè qualsevol persona pugui conèixer, via Internet, els resultats de la recerca en salut, energia, medi ambient, tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), infraestructures de recerca, ciències socioeconòmiques i humanitats, i ciència en societat. Aquestes set àrees reben prop del 20% del pressupost global del 7è Programa marc i han estat triades pel seu impacte social i la seva importància per encarar reptes clau com el canvi climàtic.

D’acord amb el comissari de Ciència i Recerca de la UE, Janez Potočnik, aquesta iniciativa “és un pas important per aconseguir el lliure moviment de coneixement entre els estats membres, el personal investigador, la indústria i la societat en general. A més, és una compensació justa a la població per la recerca que es finança amb diners de la UE”.

Es preveu que els resultats de les investigacions que formen part del projecte pilot estaran plenament disponibles entre sis i dotze mesos després de la seva publicació, depenent de l’àrea a la qual pertanyin. El projecte estarà en marxa fins que acabi el 7è Programa marc l’any 2013, i la intenció és que, si el model té èxit, s’ampliï al programa marc següent i als estats membres.

Més informació: RESEARCH
Font: RECERCAT

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: